%22Ta det piano%22.jpg
 
 

OM MEG

Jeg snakker med meg selv hele tiden, eller er det noen som faktisk sitter på skulderen min?!? Jeg er som regel ikke helt "tilstede", men nettop derfor desto mer tilstede hvis jeg skal sette ord på det selv. Det å leve i fantasiens verden, eller i den verdenen barn så lett har tilgang på er ikke alle forunt. Jeg føler jeg er så heldig å ha nøkkelen til denne verdenen lett tilgjengelig. Derfor gjør det meg veldig glad når jeg kan bringe meg selv, og kanskje andre litt større tilbake "hit" med bildene mine, der de små allerede befinner seg. De store minnes, og de små minner oss på, og de og vi nikker anerkjennende til hverandre. For meg er det viktig å skape et møtested, der de små sier til hverandre og til de voksne: " ser du det, skjønner du at sånn og sånn er det jo?!" Jeg sier det litt høytidelig, nettopp fordi det på en måte er det, vi må ikke glemme hvem vi egentlig er, den lekne latter, kjærligheten til eventyrene, historier fortalt av feer, og dermed en levende verden der alt kan skje.

web bilde therese.jpg
 
 
OM_plankekokeriet.jpg
 

Plankekokeriet i Fredriksvern Verft.

Et spesielt sted og navn, med en spesiell historie

  En skipstømmermann valgte de mest hensiktsmessige emner sammen med byggmesteren som bestemte hvordan treverket skulle behandles. Tømmeret ble fraktet til byggeplassen for å bli fuktet i sjøen (for å utvaske saftene i virket) og deretter tørket på bakken (for å tørke og krympe virket) før bearbeidingen inn i bestemte byggeemner kunne starte. Det var ikke uvanlig å la skipstømmeret tørkes i flere år under tilsyn,
og byggingen av orlogskip ble utsatt i flere tiår, i enkelte tilfeller. Dermed ble skipstømmeret mye mer holdbart. Ovnstørking (kunstig tørking) tok over for tradisjonell lufttørking, i stor grad. Materialene ble saget og hugget til (med bile og øks), og i plankekokeriet ble ild benyttet for å bøye plankene (mellom et ildsted og vann som
ble dynket ovenpå).

Beddingen er der hvor de 3 båtene står på høykant. Den ble benyttet til bygging av marinefartøy og er ca. 50 m lang og ca. 15 m bred, og ble anlagt mot sjøen siste halvdel av 1760-årene. Orlogsbriggen Fredriksvern ble sjøsatt her i 1814. I sjøen kan man se enkelte av beddingens eikestokker. Det lille røde bygget langs stien (plankekokeriet) er av noe nyere dato, ca. 1840. Dette huset har hatt ulike funksjoner opp gjennom årene. Det ble bl. a. brukt som sykestue for kadettene da spanskesyken herjet som verst ( i 1918). I dag brukes Plankekokeriet som kunstnerverksted og galleri.

Elt&Kna har hatt tilhold i plankekokeriet de fire siste årene, og fra våren 2020 flyttet Therese Vadem inn – tilsammen to kunstnere under ett historierikt tak.

Velkommen innom!

 
Plankekokeriet med utsikt over Beddingen og citadell-øya.

Plankekokeriet med utsikt over Beddingen og citadell-øya.